PINJAMAN

PINJAMAN BIASISWA PINJAMAN PELAJARAN DALAM NEGARA
Tujuan
  • Biasiswa Pinjaman kepada pelajar yang mengikuti pengajian di Insititusi Pengajian Tinggi Awam di Malaysia dan Universiti Swasta.
Syarat
  • Permohonan dibuka sepanjang tahun.
  • Pelajar wajib memohon pinjaman PTPTN terlebih dahulu dan mengemukakan surat penolakan PTPTN semasa memohon.
  • 2 orang penjamin yang mempunyai pekerjaan tetap.
  • Pendapatan perkapita keluarga RM2,000.00 sebulan ke bawah.
  • Kelulusan tertakluk kepada latar belakang sosio ekonomi dan peruntukan semasa.
  • Bayaran balik pinjaman selepas 12 bulan tamat pengajian.
Bantuan
  • Pembayaran pertama akan dikeluarkan setelah penerimaan dokumen perjanjian yang lengkap.
  • Pembayaran seterusnya akan dikeluarkan setelah penerimaaan salinan keputusan peperiksaan yang lengkap.

PINJAMAN PINJAMAN PELAJARAN LUAR NEGARA
Tujuan
  • Melanjutkan pengajian ke luar negara bagi membiayai sebahagian kos pengajian.
Syarat
  • Permohonan dibuka sepanjang tahun.
  • Keutamaan diberikan kepada kursus yang tidak terdapat di dalam negara.
  • Kursus dan universiti diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia melaui Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).
  • Mengemukakan cagaran hartanah dan 2 orang penjamin.
  • Bayaran balik pinjaman selepas 6 bulan tamat pengajian.
Bantuan
  • Kadar pinjaman yang diluluskan tertakluk kepada keputusan Jawatankuasa Pendidikan dan terhad kepada maksima RM50,000 setahun.

PINJAMAN BIASISWA PINJAMAN LATIHAN TEKNIKAL
Tujuan
  • Menyediakan bantuan kepada anak Sarawak yang beminat mengikuti kursus teknikal di mana-mana Institusi Latihan Kemahiran/Teknikal Tempatan di bawah panel Yayasan Sarawak.
Syarat
  • Terbuka kepada rakyat Sarawak berumur 16 tahun hingga 30 tahun.
  • Berminat mengikuti latihan secara sepenuh masa.
  • Keutamaan kepada pelatih yang tidak berpeluang atau gagal melanjutkan pengajian ke pusat pengajian tinggi.
  • Keutamaan kepada keluarga yang berpendapatan rendah RM2,000 sebulan ke bawah.
  • Bayaran balik pinjaman selepas 6 bulan tamat latihan dan rebat 50% untuk pelatih yang lulus.
Bantuan
  • Yuran latihan/kursus dan elaun sara hidup disediakan sepanjang tempoh pengajian.

paybil mobile web